Barcelona estrena els dos primers busos articulats d’hidrogen de l’Estat
Barcelona estrenarà aquesta setmana els dos primers busos articulats d’hidrogen de l’Estat. Els vehicles fan 18 metres de llargada, tenen capacitat per a més de 100 persones i circularan inicialment per la línia D20 (entre Passeig Marítim i Ernest Lluch), tot i que es podran veure circulant també a altres línies segons les necessitats del servei. Amb aquesta adquisició, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja tindrà en funcionament fins a 46 vehicles d’hidrogen, l’operador de transport públic d’Espanya que més en té.
Es tracta de vehicles articulats del fabricant Solaris Bus Ibérica adjudicats per concurs públic per pràcticament 1,8 milions. Els dos nous vehicles compten amb una bateria de 100 Kw i poden prestar servei almenys un dia seguit sense carregar, tot i que ara es començaran a provar amb circulació per treure’n el màxim rendiment. Els articulats permeten augmentar la capacitat de passatge en 50 passatgers més en total i duplicant l’espai destinat persones amb mobilitat reduïda.
D’acord amb el Reglament General de Seguretat, GSRII, són els primers que incorporen un paquet de novetats en matèria de seguretat com els radars de marxa enrere, més sensors i una càmera al davant per detectar la presència de vianants, bicicletes o motos. També disposen de dues càmeres més laterals que eliminen els angles morts. Aquests nous dispositius adverteixen els conductors de possibles perills amb un senyal acústic.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha destacat que amb aquests dos vehicles la ciutat ja compta amb un 25% de la flota de bus zero emissions, “un compromís que teníem per complir abans que acabés l’any i que avui és ja una realitat”. I és que, els 46 vehicles d’hidrogen se sumen als 196 busos elèctrics que la companyia té en servei i que la converteixen en un referent de mobilitat sostenible.
La tecnologia de l’hidrogen
L’hidrogen és un vector energètic de gran versatilitat que està avançant gràcies al desenvolupament tecnològic lligat a les piles de combustible. En cadascuna d’aquestes es desenvolupa un procés anomenat electròlisi inversa, en el qual l’hidrogen reacciona amb l’oxigen. L’hidrogen prové d’un o diversos dipòsits del vehicle, mentre que l’oxigen es capta de l’aire ambiental. L’únic derivat és l’energia elèctrica generada, calor i aigua, que s’expulsa en forma de vapor pel tub d’escapament, amb zero emissions.
Les dues unitats s’han adquirit amb la subvenció del projecte JIVE2, el projecte europeu per impulsar l’hidrogen com a energia neta que mogui el transport públic a Europa, dins el qual TMB és l’operador que representa Espanya. Ja ha desplegat 298 vehicles d’hidrogen i 20 estacions de recàrrega d’hidrogen en 6 països de la UE.